Whole Home Architecture



Photos by Jason Taylor


Photos by Jason Taylor

Jason Taylor, Nick Viazzo, and Nicolas Mariscal

Taylor Viazzo

Scarsdale

Built as peaceful, energy efficient, and light filled, this home faces a stretch of wooded land beside a noisy parkway. The family likes to keep the windows open, so the design team kept the living spaces at the back of the home and allowed the southern sun shining on the front of the house to flow all the way through to the back. White stucco brise soleil surrounds large window arrays on the front façade. The stucco surfaces reflect and diffuse the light, pushing a soft, even glow through the home. The brise soleil on the front façade forms two outside bays of inverted L shapes. To physically and visually support the horizontal portions, the center bay is flanked in vertical stone masses. The stone appears again on the back façade and on elements that penetrate the interior from the exterior.

Other Contributors: Grigg & Davis Engineers, Structural Engineer; Barbara Taylor, Landscape Design

 


Photos by Steve Freihorn and Jason Taylor

Jason Taylor, Herb Feuerstein, Nick Viazzo, and Nicolas Mariscal

Taylor Viazzo

This home was to be a quiet, nature-filled oasis at the bustling intersection of a highway and a busy country road. To make that possible, the home was designed in a C shape, with its longest façade placed as close as possible to the highway (perhaps counterintuitively). This allows the house to act as a sound wall, casting an acoustic shadow across a large inner courtyard with a pool, outdoor dining spaces, and sprawling lawn surrounded by evergreens. Though the structure mitigates the sound of traffic, the proximity to the highway is celebrated inside with 40 feet of linear windows that capture the “art” of an ever-changing panorama of cars and lights nearby.

Other Contributors: MJS Contracting, Contractor; Barbara Taylor, Landscape Designer

 


Photos by Chris Callis

Gitta Robinson

Robinson + Grisaru Architecture

Katonah

The project encompassed the renovation and restoration of a 1918 Italianate stucco villa. The formal rooms were restored and the original servant’s wing, a maze of small rooms, and narrow stair, was completely renovated. At the main level a new kitchen, pantry, wet bar, and powder room were all designed. A glass and steel modern stair connects to mudroom, laundry room, and original grand garage. The upper floor includes a new guest bedroom with classic bathroom and den. New fenestration at a small sunroom and infill French door at an original arched opening blend with other exterior features.

Other Contributor: HML Contracting, General Contractor


 

Edit ModuleShow Tags
Edit Module