Published:


The casual dining area can be used for family dinners or entertaining friends.
 

Tour a Nantucket shingle-style home in Irvington designed by D2 Interieurs designer Denise Davies and see how she brought new and old together. 

By Jenn Andrlik • Photography by Jane Beiles‚Äč


When Denise Davies of D2 Interieurs was hired to renovate this young family’s home, the classic Nantucket shingle-style was elegant but dated. The family (a wife, husband, and two young boys) relocated from the Upper West Side to Irvington and wanted something new, functional, and stylish. The team at D2 Interieurs, headed up by Davies, started with a clean slate, which let their creativity run wild.

“The homeowners wanted to take this traditional home and create a modern and open floor plan so that the house had a better flow,” says Davies. “In order to achieve this, [we] had to take down walls and completely renovate the home. In addition, many custom built-ins were created to display the clients’ collections and objects.”

The couple’s style is sophisticated and modern, and they like clean lines, texture, and muted tones with thoughtful pops of color. “The home had to appeal to their modern aesthetic but also be comfortable and function for their two young boys,” says Davies.


Clean lines and muted tones were used throughout to create a modern feel.

 

Spaces With Personality

In the family room, Davies had a design challenge. Where there once was a 1,000-gallon fish tank, there are now custom built-ins, but they were not easily designed. “The family room built-ins were a design challenge because the fireplace is not centered, and we had to give the illusion that it was,” says Davies. “We also had to come up with a way to center the TV and have the room look balanced. I also love the detail of the wood inside the shelves.”


Custom built-ins were created to house the family’s collections and personal items.


The playspace on the top floor is a multifunctional room with big personality where the kids can have sleepovers, play chess, climb the ladder to the loft, or sit in the window seat and read. “Our approach was playful [while] adding touches like the emoji ball light and colorful pillows and poufs — yet it’s also practical,” says Davies. “If the kids spill on the FLOR rug and it gets stained, the square can easily be swapped out with a new tile.”


For the children, Davies likes to create rooms that can grow with them and are  both functional and stylish, like this playroom.


And the fun did not stop in the playroom. The boys’ bedrooms are fun, light, and colorful but not trendy. “When designing space for kids, my approach is to go for it,” says Davies. “Your kids are only young once. Enjoy your kids and have fun with it. I want you to walk into the space and just be happy.”

The living room is a different story, more of a grown-up style, anchored by a custom designed mantel and built-ins. “We maximized the space by establishing a furniture plan that allows for entertaining and easy flow of conversation,” says Davies. “The French doors lead out to the amazing grounds and salt water pool.”

The master bedroom is also serene. “We wanted to give the homeowners a space to truly unwind and reconnect, and have a space all their own,” says Davies. “The homeowners love color, but wanted a soft, muted palette in the master bedroom.”


For the master suite, soft, muted colors were used to create a serene and calming atmosphere.

Command Central

To create the open, modern space on the first floor, walls had to be taken down.

“By taking down the wall between the kitchen and the family room, we made a communal living area combining the kitchen, family room, informal dining area, and coffee bar — command central,” says Davies, “which they literally run their lives out of.”


A wall was removed to create an open space consisting of the kitchen, casual dining area, coffee bar, and family room. The area functions as “command central” for the family.


The custom kitchen is one of Davies favorites. She used gray-washed textured stained wood cabinets and Macauba stone for the countertops, which “both have movement and work perfectly together.”

“Because the kitchen opens up to a large part of the house, it had to stand on its own but also blend into the family room and dining room,” says Davies. “That’s why I chose the color scheme, which is tonal.” It also allows the family to have a large space to entertain.

The Details

Artwork is a big part of this design. “We choose the artwork once everything is installed,” says Davies. “One common misconception people have is that artwork has to match the color scheme and décor, but we believe that artwork should be able to stand alone and this is your opportunity to break free and take a risk. The art [also] has to speak to the owners, because they have to live with it day in and day out.”

The light fixtures are also like works of art in this home. “The lighting should be a focal point in the room and a crucial part of the design plan,” says Davies. “Lighting should always be beautiful and functional.”

Square Footage: 7,124 sq. ft.     •     Bedrooms: 6      •      Bathrooms: 7.5


For more great coverage of local home and garden design, check out our sister magazine, Westchester Home, at www.westchestermagazine.com/home.